Lejárt, de nincs vége

2011.08.29  [Boda Szabolcs]

Lejárt a VII. Erdélytúra - a szilágysági honismereti biciklitúra, melynek során - mindamellett, hogy jól éreztük magunkat - ízelítőt kaptunk Szilágyságból, kapcsolatokat építettünk, anyagot gyűjtöttünk, fotóztunk, filmeztünk. Az év hátralevő részében ezeket az anyagokat feldolgozzuk, kiegészítjük és  segítségükkel a későbbiekben is népszerűsíteni fogjuk a Szilágyságot.

Következzen egy rövid összesítő a VII. Erdélytúráról, és további terveinkről, „A Szilágysági kulturális és természeti értékek megörökítése és népszerűsítése” programunk tervezett lépéseiről.

 

8. nap: A kör bezárul

2011.08.18  [ Kék csapat]

A sok „Lagzizástól” - ahogy az erdelytúrázók egymás között nevezik a szilágysági vendéglátóink által kimondottan nekünk szervezett zenés-táncos lakomákat - úgy kimerült a társaság, hogy szombaton, a Szilágyság túra utolsó napján az sem tudott felkelni időben, aki a többieket kellett volna költse.

Indulás előtt megemlékeztünk Elton John egyedi stílusáról, neki mondjuk krokodil és zebra mintás női kalapja is van.....

 

7. nap – Sejj, hajj, lakodalom van a mi utcánkban…

2011.08.17  [ Sárga csapat]

Előző estéről megfáradva, de nem megtörve ébredt a társaság. Két szálláson voltunk szétosztva, de a reggelihez a csapatok pontosan érkeztek, s idejében úton is voltunk. Első megállónk egy kávészünet volt Ipp-en.

Ipp a román nép/nemzet szenvedéstörténetének egyik fontos állomása, ennek tiszteletére a központban egy hatalmas emlékművet építettek.

 

6. nap - Minden idők legnehezebb napja

2011.08.15  [ Sárga csapat]

Szilágysági specialitással leptük meg kedves barátainkat, kínai vendégmunkások által készített low cost marsmello-val. Punnyadt társainkat Toró Tamás ébresztette, a nyújtott tornashow méltó hálagála volt a helyiek előző esti produkciójáért. Billy meglátta más szemében a szálkát, magáéban meg talált egy gerendát. Indultunk, nem jutottunk igazán sokáig, a társaság a varsolci víztározóban merítette meg frissen izzadt tagjait a zilahiak egészségére.
Kraszna komoly kis település, gyönyörű fiatornyos templommal, falumúzeumbeli falvédőkkel, babakocsival, katolikus templommal, sokak örömére - és persze ebéddel, Szilágyság legkedvesebb nagymamájánál, aki Mesié.

 

5. nap - A bűvös négyes

2011.08.13  [ Fehér csapat]

A bűvös négyes


Most már túlvagyunk a teljes túra ötödik, a szigorúan néprajzi értelemben vett Szilágysági túrának pedig a negyedik napján is. Nem véletlen, hogy ezt a négyes számot említjük, mert mint kiderült, a teljességet szimbolizálja, és mint olyan, meglelhető a kazettás mennyezetek mintáján, a népdalokban és a néptánc lépésekben, a négyszer négy, azaz tizenhat fokos emelkedőkben, és az enapi étkezések számában is.  Mert mi több kellhet egy tökéletes naphoz, mint jó társaság, gyönyörű tájak, falvak, templomok, a világ legvendégszeretőbb emberei, jó bor, pálinka, disznótoros vacsora, dalolás és tánc.  És ne feledkezzünk meg a negyedik szilágysági napon megismert négy jóképű, fiatal, dinamikus, de házas (sad) lelkészelőadókról sem, akik után a lányok többsége sóvárgott.

 

4. nap: A nap, amikor betörtünk egy kastélyba

2011.08.11  [ Hopi lila csapat]

A többség ágyban-kávéra, egyesek szúnyog invázióra ébredtek ma reggel. Az eső elállt. Legalább nyolcszor. Voltak problémák is: a szalámi nem szabályszerűen lett felszeletelve, a tegnapi szendvicseket is újra felpakoltuk (vagy az is lehet, hogy a panziós Karcsika macskái ették meg).
Kis hopi-lila csapatunk finoman próbálta bojkottálni a mai kötelező programot, aztán mégis az esőkabátok és az indulás mellett döntöttünk.

 

3. nap - Itt a piros, hol a piros ....

2011.08.09  [ Piros csapat]

Hol volt, hol nem volt, mi volt, mi nem volt, a szilágysági dombokon is túl…a szőlőtőkék között felkelt a nap.

 

Versenyek

2011.08.09  [Boda Szabolcs]

A VII. Erdélytúra ideje alatt három versenyt hirdetünk meg, mindhárom verseny nyertesét/nyerteseit Szilágyság-logós pólókkal díjazzuk.

1. Szilágyság kvíz: keresd a Szilágyság kvíz kérdéseit a napi bejegyzéseink végén. Ha tudod a választ, küldd be az office@eloerdely.ro e-mail címre. Azok között, akik a túra végéig megjelenő kérdések mindenikére helyesen válaszolnak Szilágyság pólót sorsolunk ki.

2. Szilágyság szlogen: nézd meg a logónkat és komponáld meg hozzá Szilágyság turisztikai szlogenjét. A szlogent posztold egyesületünk facebook oldalán. Az általunk legjobbank ítélt szlogenért és a legtöbbször "like"-olt szlogenért egyaránt Szilágyság pólót adunk.

3. Szilágyság fotóverseny: küldj be Szilágyságot bemutató fotókat az office@eloerdely.ro e-mail címre. A legjobb fotókat szintén pólókkal díjazzuk.

 

2.nap – Versenyfutás az idővel és a hepe-hupákkal

2011.08.08  [ NagyonZöldek]

“Zilaj”(Zilah) Miután Egrespatakról visszatekertünk Zilajra, Papp Lali bácsi bemutatta a város nevezetességeit:

A főtér egyik híres épülete az egykori Vígadó, melynek a freskókkal díszített báltermében tartották a híres zilahi bálokat. Jelenleg az önkormányzat tulajdonát képező ingatlan, néhány földszinti üzlethelyiséget leszámítva, használaton kivül van.

 

1. nap - A gyilkos teszt-nap

2011.08.07  [ Kék csapat]

 

A Nagyon Kék csapat ébresztő-ötlete: laptop-prímás, tavalyi mezőségi nótára. Mosolygós, pattogtatós, rácsodálkozós ébredésünk volt.  : )

   

 

Elindult a VII. Erdélytúra, ezúttal a hepehupás Szilágyságban

2011.08.06  [Boda Szabolcs]

Hepeee-hupaaa!!! Ma, 2011. augusztus 6-án, szombaton elindult a VII. Erdélytúra - a szilágysági honismereti biciklitúra. Célunk Szilágyság kulturális és természeti értékeinek feltérképezése és népszerűsítése. Ez a hetedik hasonló túránk, minden évben egy más néprajzi tájegység, lassan hobbynak is lehet nevezni. Mert jó itt nálunk, Erdélyben :)