Szilágynagyfalu Szentháromság-Hegye

Egyéb
Szilágynagyfalu Szentháromság-Hegye
Település:

A Szentháromság hegyén, az Égiek állandó jelenlétét tapasztalják meg mindazok, akik nyitott szívvel jönnek az utolsó idők egyik zarándokhelyére.

Somlyó felé haladva, a falutól 2 km-re egy bekötőúton juthatunk el a vidék egyik legújabb látványosságához, a Szentháromság hegyére. A jól karbantartott  kavicsozott út az erdő alatt halad a Kócé völgyében. A hegyet több irányból is megközelíthetjük.

A hegyet a környékbeliek Szóvár-hegyként ismerik, és elsősorben szőlőtermesztésre használják. A Szóvár-hegy legmagasabb pontja 315 méter magas. Ennek a magasságnak a közelében találhatü a Millenium évében (2000) felállított szakrális kereszt, melyet Bara M. Éva állíttatott.

A kereszt több oldalról megközelíthető, két oldalrül kis utak vannak kialakítva, ahol táblák jelzik Krisztus keresztútjának állomásait. A kereszt mellett kis kápolna is rendelkezésre áll a látogatók számára. A kápolna 2005-ben teljesen új megjelenlst kapott, amely így még látványosabbá, értékesebbé vált. Ma a szépen kialakított szkrális hely a környékbeliek zarándokhelye lett. A zarándokhelyet elsősorban a római katolikus vallásúak látogatják, de igen jelentős a más vallásúak számára is (református, ortodox), akik ugyanúgy lelki nyugalmat kaphatnak itt. A hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az egész vidékre, az egész Berettyó-felvidék megfigyelhető.

 

Források

Major Miklós, Torkos Imre : Barangolás a Berettyó-Felvidéken (2005)

Szilágynagyfalu Szentháromság-Hegye

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.