Monói Kun, Tholdy-Horvath, Wesselenyi Kuria

Kastély
Monói Kun, Tholdy-Horvath, Wesselenyi Kuria
Település:

A monói kúria a XVIII sz. végén illetve a XIX sz. elején épült rurális lakhelyek köző sorolható. Robusztus és tömör külseje, jól meghatározott arányai a barokk stílusban épült „udvarházakra” emléketet.

Monó, birtokközpont volt, amelynek földesura pallosjoggal bir, erre enged következtetni  az  Akasztófadomb elnevezésű határrész is, amelyet  Petri Mór még megemlit Szilágy Vármegye Monográfiájában. Birtokközponttá stratégiai fekvése tette, amely biztonságos   távolságra volt  a Szamos völgyétöl, valamint a kúria  fennséges panorámája, amely  a  beláthatóságot is biztositotta a hosszú háborús évszázadok során, hiszen innen be lehet látni az egész környéket, Kővártól  Nagybányáig.

Péterfi Sándor vásárolta meg a kúriát, őt 1949-ben kitelepítette a kommunista vezetés Désre, egész családjával.

A birtok egy részét kiosztották, nagyobb részét az állam vette át - híres gyümölcsöst létesítve, az 1960-as években. A malmot, melléképületeket nagyrészt széthordták. A gyümölcsös is leromlott. Ma áfonyát, málnát, szamócát termesztenek itt. A lakatlan, romos állapotú kúriát felújították.

Építése

Különböző forrásokból és ismertetőkből arra következtethetünk, hogy a múltban két szakaszban építették az épületet: az első az alagsor és a pince kialakítása és felépítése, majd a hátsó, a kertre néző szárnyak felépítése.

Hivatkozások

Források

www.transylvanianmanorhouse.com

További információ

Helyfoglalásert kérjük hívja az alábbi számot:

0788 25 25 93 , 0788 25 14 40
 

Monói Kun, Tholdy-Horvath, Wesselenyi Kuria

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.