Szilágygörcsön Wesselényi-kastély

Kastély
Település:
Építés ideje:
1647

A napjainkban felismerhetetlen törmelékké vált a szépséges Wesselényi-kastély.

1945-ben a manista gárda dúlta fel a kastélyt, könyvtárát és levéltárát, egy román tanító vezetésével, a kastély udvarán elégették. Hűlt helye a 150 cm átmérőjű tölgyfának is, melynek tetején filegória volt valaha, s amit még az egyik Serédi ültetett egy vadkantól való szerencsés szabadulása emlékére.

A kastély utolsó urának, Wesselényi Istvánnak három gyermeke volt: Miklós a németek elől Angliába bujdosott, István 1938-ban szerencsétlen vadászaton halt meg, Mária Kolozsvárt báró Bánffy József neje lett. 1964-tól a kastély alagsora juhhodály lett, s az emelet beszakadt. 1973-ban széthordták a kastélyt, egy sarokbástya törmelékeit benőtte a gaz.

Építése

A szépséges Wesselényi-kastély elődjét 1647-ben nagyfalusi Serédi István és neje, Kamuthi Katalin építtették. A múlt században báró Bánffy Ágnes, Wesselényi Miklós neje építtette újjá a kastélyt, az azóta eltűnt címer melletti felirat tanúsága szerint.

Szilágygörcsön Wesselényi-kastély

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.