Szilágynagyfalusi Bánffy-kastély

Kastély
Szilágynagyfalusi Bánffy-kastély
Település:
Építés ideje:
15. század

A falu központi részén, a Nagyhídon átkelve a Bánffy család uradalmi épületeit pillanthatjuk meg, köztük elsőnek a Berettyó bal partján álló Bánffy Albert-féle emeletes kastélyt.

A kastély helyén a középkor folyamán állott a Bánfy Zsigmiond által épített reneszánsz stílusú udvarház. Ennek anyagából, valamint a pálos- kolostor köveiből épült az emeletes klaszicista-barokk stílusú kastély.

A négy sarokbástyával ellátott kastélyban, délről kapu vezet be. A kastély körül teleptették az uradalom gazdasági épületeit (istáll a versenylovak számára, konyha, műhelyek, stb.)

A kastély mögött angolkert mintájára kastélyparkot létesítettek a 18. század végén. Az arborétumot, amely ma pusztuló félben van, értékes Kelet-Ázsiai eredetű fafajtákkal ültették be. Végén állott a Bagolyvár.

Az emeletes kastély (ma a református egyház tulajdona) szomszédságában épült a bÁnffyak födszintes-árkádos udvarháza a gazdasági épületekkel. A négyszögletes udvar déli oldalán állott a gabonaraktár, alatta pincével. A raktárt a II. világháború után Művelődési Otthonná alakították át. Valamennyi épület magán viseli a barokk jellegzetes stílusjegyeit.

Védelmi célokból a védőfalak körül vízárkot is ástak , ennek nyomai még ma is felfedezhetőek. 1936-ban a kastélyt Bánffy Albert a helybeli református templomnak adja el. Ettől kezdve kultúrház, mozi működött , a falu fiatalsága számára közkedvelt hellyé vált. A II. Világháború után szülőotthon , orvosi lakás és szellemi fogyatékos gyerekek iskolája kapott benne helyet.

A régi nagy udvar része volt még a Bánffy kúria is , amely barokk és klasszicista elemeket őriz és a XIX. század második felében épült.

 

Építése

A XIV.században kerültek falunkba Erdély legtehetősebb családjának egyike: a Bánffy család. Letelepedésüke követően a falu központjában kastélyt és körülötte gazdasági udvart építenek ki , melyekről 1417-ből származnak az első fennmaradt irásos adatok.

Hivatkozások

Szilágynagyfalusi Bánffy-kastély

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.