Szilágynagyfalu Kurgánok

Temető, kripta
Szilágynagyfalu Kurgánok
Település:

A falutól Délnyugatra, a Levelespatak mentén félgömb alakú halmok magasodnak.

 Ezeket a történelemtudomány szláv-avar temetkezési halmokként ismer, amelyek azt bizonyítják, hogy egykor itt szláv-avar népesség élt békésen egymás mellett.

A legnagyobb halom (kurgán) a Nagyhalom, átmérője 38, magassága pedig 6,6 méter. A két kultúra az együttélés folyamán erősen összefonódott. A Kurganok szó, a halotthamvasztó helyek török elnevezése. Talán nem véletlen, hogy a szájhagyomány szerint a halmok alatt törökök nyugszanak és a halmokat sapkájukban hordták össze. A sírkamrát tölgyfagerendákból készítették, amelyet homokkal, apró kaviccsal és forgáccsal kevert földdel vastagon beborítottak.

A XX. században még csaknem félszáz halom létezett, azonban a kihangsúlyozott mezőgazdaság miatt nagy részük elpusztult, néhányuk anyagát a helybéliek hordták szét.

A halmok közül hatot 1878 és 1890 között, hármat pedig 1958-ban tártak fel a régészek. Némelyik halomból (pl. Rómer-halom) öntött bronzból griffes övdísz, égett nagyszíjvég-töredék, indadíszes csattest, filigránhuzallal diszített ezüst szíjvég, valamit lócsontváz került elő. Ezek egy része megtekinthető a Petri Mór Általános Iskola múzeumában,mely 2006 óta működik.

A Nagyhalom még feltáratlan. Jelenleg bozót borítja a halmokat. Csupán a Nagyhalomnak van egy puszta oldala. Megközelítésük kicsit körülményes, nem vezet út a kurganokhoz, de szerencsére a műútról is láthatóak.

 

Források

Major Miklós, Torkos Imre : Barangolás a Berettyó-Felvidéken (2005)

Szilágynagyfalu Kurgánok

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.