Hadad református temploma

Templom
Hadad református temploma
Település:
Jelenlegi egyház:
REF
Építés ideje:
15. század

A Tövishát egyik legszebb és legjelentősebb középkori műemléktemploma a hadadi református templom.

A 15. században épült gótikus református templomban festett kazettás mennyezet található, szószékét pedig Sipos Dávid készítette 1754-ben. Tornya 1900-ban épült. Az utóbbi években földcsuszamlás miatt a torony elvált a templomhajótól.

A feljegyzések és az építészeti sajátosságok alapján a templom építése 3 időpontra tehető. A szentély a 15. században épült gótikus stílusban, s a 15. században bővült a tulajdonképpeni templomhajóval.

A templomhajó sík, festett kazettás mennyezetű. 1900-ig torony nélkül állt a templom, az épülettől 10-12 méterre volt egy harangláb. A szószéket a kidéi Sípos Dávid faragta, finom reneszánsz virágdíszekkel. 3 harangja van, az orgonája 6 regiszteres.

Kovács István Magyar református templomok könyvéből olvashatjuk, hogy ha a gótika első hazai emlékeit vesszük vizsgálat alá, azt látjuk, hogy ezeket a román stílusú templomoktól úgyszólván csak a boltozattal együtt megjelenő támpillérek különböztetik meg. A gótika szempontjából azonban a román stílusú templomokon előforduló sokszögű szentélyvégződést gót hatásnak kell tekintenünk. A szentélyvégződés és a szentélynégyszög kettős összetételű keresztboltos megoldására például szolgálhatnak Hadad, Kraszna, Magyarborzás templomai. Miután a bogdándi egyház kivált Hadad és Nádasd egy papot tartott fenn, s a hadadi zsinat (1640) rendelete szerint a „minister" két egymást követő vasárnapon Hadadban köteles szolgálni, az azt követő vasárnap kétszer Nádasdon. Temetésért és esketésért nem járt fizetség. 

Hivatkozások

További információ

Kurta Tőtös Beáta, lelkész-igazgatónő

0749-035745, 0261-829126, 0261-829166

email: kurtatotos@yahoo.com

Hadad református temploma

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.