Ippi református templom

Templom
Ippi református templom
Település:
Jelenlegi egyház:
REF
Építés ideje:
15. század

Első templomában-1327-ben-6 pálos szerzetes szolgált, akik később feltehetőleg Nagyfaluba távoztak. Ez a templom a Berettyó partján állott. A jelenlegi csarnoktemplom fakazettás mennyezettel az elődje helyére került, amely valószínűleg a XV. század első felében épült 1419 körül, szentéllyel, és ide a nagyfalusi pálosok szolgáltak be.

A jelenlegi templom, melynek építési idejét - írásos bizonyíték híján - a 15. század első évtizedeire teszik, méreteiben sokkal kisebb volt a mainál és szentéllyel rendelkezett. A 18. század végén, a népességgyarapodás következtében került sor Veres Benjámin lelkészkedése idején a templom 1793. évi bővítésére. Ekkor a templom portikusszal is kiegészült. Balogh Jolán Magyar fatornyok című munkájából tudjuk meg, hogy korábban a templomnak fatornya volt, majd 1825-ben épült a másfél méter falvastagságú, zömök kőtorony. A templom külső falába beillesztve egy 1622-ből származó sírkő jelzi, hogy a falu egyik legnagyobb birtokosának, a Bideskúti családnak volt itt a temetkezési helye. A reformáció előtt templomába a nagyfalusi pálosok szolgáltak be. Az egyház úrasztali edényei közül, mint ritkaságot említik meg kókuszdióhéjból való poharát, melyet Vályi Zsigmond és neje, Fogarasi Czáró Borbála adományozott az eklézsiának, valamint egy úrasztali kelyhet, „Ifiu Bideskuti István atta az ipi r: ecclesianak és felesége Valkai Susana 1746" felirattal.

A református temetőben nyugszik az a két honvéd, akik a bécsi döntést követően a magyar honvédek bevonulásakor gránáttámadás áldozataivá váltak.

További információ

Ambrus Tibor, lelkipásztor

tel.: 0260-671548, 0743-043596

e-mail: ippref@freemail.hu

               kocsis_tibor_07@yahoo.com

 

Ippi református templom

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.