Kárászteleki katolikus templom

Templom
Kárászteleki katolikus templom
Település:
Építés ideje:
20. század

A jelenleg álló, neoromán stílusú templom tervrajzát Bárdon Ferenc építész készítette el, a munkálatokat pedig Kadek István szabadkai építész vezette. A templomszentelesre 1917. május 15-én kerül sor. Egyetlen szilágysági falu amely megmaradt színtiszta római katolikus falunak.

Építése

1650 körül Báthori Zsófia II. Rákóczi György neje templomot építtet. A templom fenntartására erdőt és szőlőt adományozott, a plebánosnak pedig saját kastélyát adta, hogy abban lakjék.

Története

1706-tól vezetik egyházi anyakönyvét. Egy igen régi kincse a templomnak, a szent kereszt ereklyéje (réztartóban a szent kereszt egy kis darabja), amelyett Nagyajtaji Cserey Farkas ajándékozott a káresztelki egyháznak 1850 körül.

Mária Terézia idejében (1717-1780) a Báthori Zsófia által építtetett templom annyira tönkrement, hogy nem volt alkalmas tovább istentisztelet céljaira. 1777-ben a királynő elrendelte egy új templom építését.

A templom építését 1779-ben kezdték el és 1782-ben fejezték be, amikor Tóth Pál somlyói pap felszentelte. Alig telt el 25 év és a templom földrengés vagy földcsuszamlás következtében összedölt. 10 éven át a helybeli katolikusok egy szalmafedelű kunyhóban tartották az istentiszteleteket.

Az egyházmegye költségein 1818-ban egészen újjá épült a templom. A Historia Domus feljegyzései szerint ez a templom is sok viszontagságon és gyakori javításokon ment keresztül.

1900-ban 1670 lélek él a faluban, ebből 1655 magyar, a katolikusok száma 1546 lélek. 1906 júniusában oly rohamosan kezdett repedezni, hogy a toronyból levették a harangokat, a tornyot lebontották; Kárásztelken 1910-ben 1832 magyar katolikus élt. 1913-ban a templomhajót is teljesen lebontották.

1915 júliusában sok nehézség, küzdelem és áldozathozatal után elkészült az új templom, amely román stílusban épült. Mindenütt uralkodik a félkörív. A bolthajtás, az ajtók, a díszítő ívek, a hosszúkás ablakok mind fékörívben végződnek. Ablakai színesek, nagy falfelületei vannak, amelyek alkalmasak a festésre.

Három oltára van. A torony nincs egybe építve a templom hajójával. A templom külső falait 12 négyszögletű támasztó pillér tartja, ami inkább a gót stílusnak a tulajdonsága.

A toronyban három harang van. Legrégibb harangja 113 kg a XIV. századból való. Érdekes, hogy e harangnak nem a megszokot hagyományos hanem, henger, mozsár alakja van.

A föld mozgása következtében a torony kezd elválni a hajótól.   Káresztelken mindenki magyar és katolikus. 1995-ben a hívek  száma 1216. 2004-ig a helybeli római katolikusok száma nem változott. Káreszteleknek van egy 102 lelkes (szlovák) filiája Zoványfürdőn.

Jelenleg a Kárásztelki plébánia a Krasznai főesperességhez, a Szilágysomlyói esperesi kerülethez tartozik.
 

Hivatkozások

Források

Papp Lajos: Szilágyság 65 református templomának képes krónikája

Kárászteleki katolikus templom

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.