Krasznahorváti református templom

Templom
Település:
Jelenlegi egyház:
REF
Építés ideje:
15. század

Horvát ma is álló kőtemploma a gótika hanyatlásának korában, a 15. század végén és a 16. század elején épülhetett.

A késő gótika stílusjegyei (a csúcsíves, kőrácsos ablakok, a támpilléreken található kőfaragványok - a Báthory család címere, feszület) több helyen megfigyelhetők, sőt, a kora reneszánsz is képviselteti magát: reneszánsz kőfaragásos rozetta, a déli bejárat ajtókerete 1638-as évszámmal.

A templomban jól felismerhető a szentségtartó fülke. A templom mennyezete festett kazettás, melyet a népi ornamentika emlékeivel (stilizált rózsa és havasi gyopár) díszítettek. Építésének ideje 1741, ismeretlen mester munkája. A torony nélkül épült templom előtt harangláb áll. Építésének pontos idejét ugyan nem ismerjük, de a benne lévő egyik harangon az 1669-es évszám olvasható.

Az eternit palával fedett (1907), tölgyfából épült haranglábban - a sisak tömege szinte nagyobb, mint a szoknyaszerűen elálló palásté - két harang függ. A régebbin a következő felírat szerepel: „In honorem dei fudit me Mathias Urlich in Epereíes Anno 1669", míg a másikon ez olvasható: „Isten dicsőségére öntetté a krasznahorváti és petenyei egyesület ev. reformata egyház 1852-ben."

Krasznahorváti református templom

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.