Magyarkeceli harangláb

Templom
Magyarkeceli harangláb
Település:
Építés ideje:
1775

A templomtól különálló fatorony a XVII-XVIII. századfordulóján épülhetett.

A harangláb tetejét többször átalakították, az egyik gerendájának felirata szerint 1775-ben készült.

Balogh Ilona Magyar fatornyok című munkájában az 1775-ös felirat valamely átépítés évét jelenti, mivel a gerendán sok régi illesztés és lapolás helye látszik.

Feltételezhető, hogy a jelenleg álló, impozáns harangláb helyén egy korábban megépített állhatott. Ezt bizonyítja Fazekas Zoltánnak, a Szilágysági Református Naptárban 1931-ben megjelent írása is (A magyarkeceli ref. egyház története), mely szerint 1776-ban a régi harangláb helyett új, zsindellyel fedett fatornyot építenek. Ugyanebben az írásban van szó egy 1628-ban készült harangról is, mely mellé 1766-ban egy nagyobb harangot is öntetett az egyház. Vajon nem ekkor épült-e a korábbi harangláb, egyidőben a menyőivel (1619) vagy a krasznahorvátival, amelyben egy 1669-beli harang függ.

A harangláb szakállszárítója igen szép mintájú/tulipán/ faragásban végződik. A közepén kettéosztott tornác és a krinolin szerű eresz elegáns megjelenést kölcsönöz, mindenképpen Kalotaszeg hatására enged következtetni.

A fiatornyok későbbiek, ugyanis a naptárban levő, a haranglábat ábrázoló fényképen a fiatornyok hiányoznak. A templom jelenlegi harangjai 1766-ban és 1792-ben készültek. A 2 mázsa 75 font súlyú nagyharangon ez áll: Magyar keceli Ref. Eklesia öntetté Isten dicsőségére Fagyas István prédikátorságában és Hari György Curatorságában 1766.

Régen és most is zsindellyel van fedve. 1984-ben felújítják a harangláb zsindelyezését.

Magyarkeceli harangláb

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.