Szamosardói református templom

Templom
Szamosardói református templom
Település:
Jelenlegi egyház:
REF
Korábbi egyház:
RKT

Szamosardó temploma műemlék. Eredetileg római katolikus templom.

A gótikus hajóhoz építették később az eredetinél nagyobb szentélyt. Eredetileg római katolikus templom - ismeretlen időben épült, valószínűsíthető valamelyik Drágffy támogatásával.

Többszöri átépítés után nyerte el mostani alakját. A templomhajó 13,55x5,35 m, a pillérek vastagsága 85 cm. A falak kőből épültek. A hajó belső magassága 6, tetőszerkezete 8 m.

Az eredeti boltíves mennyezet helyett később fakazettás készült, amelyet aztán átépítettek. Néhány kazettát beépítettek a régi bútorzat első padjaiba.

A templomnak két bejárata van: egy Ny-i és egy D-i, ezek előterét későbbi időben toldották hozzá. A templomhajón két 54x200 cm méretű gótikus ablakot találunk faragott kőrámával.

A hajót és a szentélyt egy faragott kőből készült boltívvel kapcsolták össze. A szentély nagysága 6x8,75 m. Északi részén egy faragott kőrámájú ajtóüreg található, amely valamikor a sekrestye bejáratául szolgált. A déli oldalon egy kis bemélyedést találunk, egykor szenteltvizet tartottak benne.

A harangláb 1726-ból való, a legrégebbi a Szilágyságban. E mellé 1958-ban új tornyot építettek a templomhoz csatolva.

További információ

tel.: 0040-262-264-107

Szamosardói református templom

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.