Szilágynagyfalusi baptista imaház

Templom
Település:
Jelenlegi egyház:
BAP
Építés ideje:
1912

A baptizmus szilágysági terjesztése Kornya Mihály nevéhez fűződik.

Kornya Mihály bihari missziós tevékenységét az 1890-es években teszi át Szilágy nyugati részére, így a Berettyó-felvidékre is. Munkássága során gyülekezetek jönnek létre mindjárt a századfordulón Kémerben, Ippen, Lecsméren, később Nagyfaluban is.

Szilágynagyfaluban a baptizálás kezdetét a 20. század legelejére tehetjük. Alapítótagnak pedig a későbbi prédikátort, Szabó Lászlót tekintjük. Prédikátorsága idején, 1912-ben már 75-80 tagot tartanak nyilván. A hívők gyors gyarapodása szükségessé tette egy tágas imaház felépítését. 1912-ben Molnár Gyula építész tervei alapján épül meg a ma is álló imaház a Piactéren.

1933-ban szakadás történt a nagyfalusi baptista gyülekezet soraiban. Kabai Sándor és Kabai Ferenc kiválásával megalakult az ún. kabaisták gyülekezete. Napjainkban Szabad Keresztény Gyülekezet elnevezés alatt szerepel, mintegy 240 taggal. Imaházuk az 1989-es fordulat után épült a Víz utcában.
 

Szilágynagyfalusi baptista imaház

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.