Zilah Ligeti Egyházközsége

Templom
Település:
Építés ideje:
1998

A Ligeti anyaegyház 2400 lélekkel alakult meg, leválva a Zilah Belvárosi anyaegyházáról.

 A Ligeti templom alapkőletétele 1996-ban történt. Építését 1998-ban  a gyülekezeti tagok adományaiból, egyházkerületi adományokból illetve államsegélyből kezdték meg. A későbbiekben 1999-től kezdődően külföldi segítséghez is jut az egyházközség, a Meerkerki (Hollandia) Református Gyülekezetek ,,Mehoro” Alapítványa révén; Továbbá egy másik holland segélyszervezet, a Rijsseni ,,Roec” Alapítvány mindenkinél többet tett a templom építéséért.

A Ligeti anyaegyház 600 ülőhelyes templomát Galvácsy László műépítész tervezte. Modern építészeti stílusban épült. 2000-ben már áll a templom. 2001-ben piros színű cseréppel fedik be a templomot, tornyába felkerül a toronygömb a tetején csillaggal.

Orgonája még nincs beszerelve, de a tervek szerint 10 regiszteresnél nagyobb lesz. A toronyban több harangnak is van hely. Tervek szerint két harangot fognak beállítani.

2001-ben a városi tanács egy nagyharangra való pénzösszeget szavazott meg. 2002. áprilisában az egyházközségnek már van 4 úrasztali kelyhe, 3 pohara, 3 úrvacsorai kenyérosztó tála, 2 borosztó kannája és 6 db. terítője. Ekkor már kész a 451 kg.-os  SOLI DEO GLORIA, AD. 2002. feliratú nagyharang is. Az elmúlt időben és jelenleg is az istentiszteleteket még a belvárosi templomban tartották meg. Jelenleg 2331 lelkes egyházközség.

Források

Papp Lajos: Szilágyság 65 református templomának képes krónikája

Zilah Ligeti Egyházközsége

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.