Valkó vára

Vár
Valkó vára
Település:
Építés ideje:
14. század

Alsóvalkó történetéhez szorosan kapcsolódik a Valkóváralja közelében emelkedő Valkóvára.

A vár romjai a Réz nevű nagyerdő egyik kiugró hegyfokán, a 422 m magas Várhegyen ma is megtalálhatók. A várhegy lábánál csörgedezik a Berettyóba ömlő Halas-patak.

A háromszög alaprajzú vár nyugati oldalán áll a 9x9 m-es, négyzet alapú, 12-14 m magas öregtorony maradványa, valamint a vár északkeleti oldalán hasonló magasságú falrészei. Helyenként még kivehetők az alapfal-maradványok és a beomlott pince nyomai is.
 

Története

A várat 1311-ben említik először; ekkor Borsa Kopasz nádor fiának, Belesnek birtokában volt. Tőle foglalta el 1317-ben Elefánti Dezső sebesvári várnagy Károly Róbert részére.
A vár ezután egészen 1341-ig királyi birtok, majd Dancs mesternek adták. 1402-ben Gönyűi János fia Zsigmond halálával, fiúsított nővére, Anna kezével, ennek fiaira losonci Bánffy Lászlóra és Györgyre száll, tekintélyes méretű tartozékaival. Ettől kezdve a 20. századig a losonci Bánffyak kezén marad. 1514-ben a Dózsa György féle felkelésben részt vett "keresztesek" megostromolják és elfoglalják a várat. Ekkor a Bánffyak Valkó várában őrzött oklevelei megsemmisülnek, amint erről egy néhány évtizeddel később zajlott per során értesülünk. A 16. században nem kerül sor a vár védelmi műveinek felújítására, kibővítésére, ezért hadászati szempontból nem játszik szerepet. Csupán 1660 után, Várad elestét követően, merül fel, hogy a védműveket kiépítsék és állandó katonai őrséget állomásoztassanak itt. A váradi török garnizon néhány száz fős csapata azonban 1665-ben megtámadta és "széthányta" a várat. Ez után, bár 1720-ig napirenden van kijavítása, nem újítják fel. Az azóta is pusztuló vár romjai elhagyatottan ma is megtalálhatók a Várhegy tetején. 1995-ben a szilágysomlyói általános iskola cserkészcsapata vette gondozásba.

Hivatkozások

Források

Avram, Alexandru. Fortificaţii medievale din Crişana (Középkori erődítmények a Körösök vidékén). In: Biharea 1 (1973): 215-217.

Avram, Alexandru. Monumente istorice din Ţara Crişurilor (Műemlékek a Körösök vidékén). Bucureşti, 1975.

Petri Mór. Szilágy vármegye monográphiája. 2. köt. Zilah, 1901. 243-256.

Rusu, Adrian Andrei. Consideraţii istorice asupra cetăţilor medievale timpurii din judeţul Sălaj (Szilágy megye kora középkori várairól). Acta Musei Porolissensis 2 (1978): 96-98.

Fotó - Panoramio

Valkó vára

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.