Csiger

Gasztronómia

Ledarált piros,sőt fekete szőlőt teszünk az ajtós hordóba, majd ezt feltöltjük vízzel. A nyári forró napok kaszásainak már bizony elég híg és nyúlós lehet a csiger, de metszéskor nagyon jó, s még a tavaszi munkák idején is savanykás izével csodálatosan oltja a szomjat.

Szilágysámsonban eredetileg nem a szőlőmontra öntik, hanem a ledarált szőlőre. S tél vége felé, kora tavasszal a gazda felsétál a hegyre, a pincéjéébe, felvisz egy kis demizson vizet, szív a csigerből, s a helyére önti a vizet, lassan így hígul a csiger. Miközben melegedik az idő, csökken a szesztartalom, éppen jó a savanykás lé a szomj oltására.

Sarmaság felé, kissé csúfondárosan komabornak nevezik a sámsoniak csigerét, bár a komabor igazán "csinált bor", aminek a szőlőhöz általában nem sok köze van, esetleg jó indulattal, cukrozott, ízesítőkkel készített "bor".

A csiger farsang idején, sült tökkel ideális, mennyei falat. Igazi szilágysági specifikum. Nagy kár ezt az ízkombinációt kihagyni. Sajnos, ahogy lassan lekopnak a sámsoni hegyről a szőlők, úgy kikopik a hegyutca pincéiből az igazi csiger is.

Régebben a sámsoniakat, de talán a mocsolyaiakat csúfolták csigereseknek a környék falvaiban, de lassan ez sem állja meg a helyét, úgy ahogy a szilágyballaiak sem "libások" már régóta.

Nem tudom, hogy más vidéken ismert, használt volt az ajtós hordó. Érdemes a még létező néhányból, akár múzeumi értékként is megőrizni egyet-kettőt.

Források

Szilágyi Zoltán

Szilágysámson
Szilágysámson Jellegzetes szilágysági, illetve tövisháti település az Árpád-korból.

Csiger

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.