Szilágyzoványi borpincék

Helyi termék
Szilágyzoványi borpincék

A faluba vezető országút jobboldalán évszávados borpincék fogadnak. Régi borpincék sorakoznak a körtvélyes út mentén is. A falut északról határoló szőlőhegyeken (Hangás, Rózsás, Foglár) elhelyezkedő pincesorok a zoványi szőlőtermesztés és borászat múltját jelzik.

A pincék szinte kivétel nélkül lyukpincék. Az esztendő szokásrendszerében jelentős helyet foglalnak el a szőlőműveléshez, a szőlő feldolgozásához kapcsolódó népszokások.

Az utóbbi években sokat változott a puncék előtti tér, terasz, ahol a gyümölcsfák virág- és zöldségágyások, szőlőlugasok díszelegnek.  A hajdani szőlőfeldolgozó és bortároló pincék, gádorok ünnepnapi szórakozó, mulató és pihenő helyekké váltak.

Szilágyzovány
Szilágyzovány Szilágyzovány népe már a 19. század közepe táján elindult a polgárosodás útján. Viszonylagos jóléte nemcsak viseletében, hanem szokásaiban, a földművelés módjában, az építkezésben is megnyilvánul.

Szilágyzoványi borpincék

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.