Szilágysámsoni Rákoczi-fa

Legenda

Sámson határában található Rákóczi-fa óriási tölgyfa volt, II. Rákóczi Ferencről nevezték el, ki az 1705-ös zsibói csata után visszavonulóban itt pihent meg. 

"Voltaképpen a Rákóczi-fa nincs meg. Ezelőtt tizenöt-húsz évvel egyszerűen kidölt. De akkora egy fa vót, hogy az átmérője megközelítőleg mint ide a meggyfa (kb. húsz méter). Hogy tíz-tizenkét gyermek fogtuk körbe annak idején, mi odajártunk kirándulásra. Hát a hagypomány szerint annak idején mondjuk a Rákóczi a zsibói csata után ide menekült, és itt az alatt a fa alatt állt meg a serege.

De ugyanakkor a Rákóczi fáját a helyi románság is kisajátította, ők Garanului Mihainak hívják, tehát Miháj vitéz tölgyfája. így emlegetik ők, ami nem valoszínű, mer Miháj vitéz az 1600-as évek elején járt itt, ott volt egy csatája Goroszló mellett, ma is van egy emlékmű. Szerintem sokkal jobban megfelel a Rákóczi ideje."(Szilágysámson)

"A Rákóczi fáját azt úgy beszélték, hogy valamikor Rákóczi Ferenc a csapatjával ment itt végig, és az alatt pihent meg. Már az öregek úgy beszélték, hogy valami ágra rá is vót vésve tán valami betű, hogy "Itt járt Rákóczi Ferenc". Anyám sorolta. (Szilágysámson)

Források

Magyar Zoltán: A Szilágyság mondahagyománya, Bp. kiadó (2007)

Szilágysámson
Szilágysámson Jellegzetes szilágysági, illetve tövisháti település az Árpád-korból.

Szilágysámsoni Rákoczi-fa

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.