Bürgezdi szőlőtermesztés

Népi mesterség

A 19. század végén Berettyó-felvidéken az adatok szerint a szőlővel beültetett terület meghaladta az 1200 kat. holdat. Községenkénti felbontásban legnagyobb részesedéssel Lecsmér (8,2%) szerepelt, majd Bürgezd (6,5%) és Zovány következett (5,3%). Igen elenyésző részesedése volt a mezőgazdasági összterületből Valkónak (0,6%) és lppnek(1,2%). Bürgezden elpusztult szőlőtőkékkel még ma is sokhelyütt találkozunk a Nagy-hegyen. Bürgezden, a falu déli részén emelkedő 300 m magasságot meghaladó Doma-hegyen (Domán) valamint a Nagy-oldal alján mintegy 40 pince ismeretes. Ezek jórészt homokba mélyített lyukpincék. Közülük néhány a 19. század első felében épülhetett (Bacsadi-féle pince).

Hivatkozások

Bürgezd
Bürgezd híres volt cseresznyéjéről, amivel korábban a bánffyhunyadi piacra is eljutottak vele. Helyi hagyományai vannak a népi bortárolásnak. Erről tanúskodnak a Doma-hegy homokfalába eredeti módon bevésett lyukpincék.

Bürgezdi szőlőtermesztés

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.