Kárászteleki népi építészet

Népművészet
Kárászteleki népi építészet

Népi építészetének máig is értékes színfoltjai azok a közel százesztendős parasztházak, amelyeknek néhány példánya a Balog sikátorban, a Nagy és az ős utcában még fellelhetők. A falu jellegzetes lakóháztípusa a nyeregtetős, tűzfalas (deszkaoromzatú), vertfalú, háromosztatú lakóház.

A fedél utca felőli sarkán a házban élők katolikus vallását jelképező fakereszt áll. E háztípus jellegzetes vonása a lakóház utca- és udvarfelőli oldalán végigvonuló lábfás tornác és az oromzat napsugaras, virág-motívumos kazettás díszítése.

Bálint Sándor néprajztudós szerint a napsugaras oromzatok a kultikus templomi művészetben gyökereznek, amely az archaikus napszimbólumot emelte szakrális jelképrendszerbe, de a napsugaras oromzatok már nem vezethetők vissza a Napisten emlékére. 

Kárásztelek
Kárásztelek Kárásztelek a Szilágyság egyedüli olyan települése, amelynek lakossága katolikus vallását mindmáig megőrizte.

Kárászteleki népi építészet

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.