Kisdobai templomi ülésrend

Népszokás

Csapó Károly és Balogh Miklós segítségével összeállították Nagydoba családneveinek listáját: Csapó, Boros, Mezei, Kiss, Tóth, Papp, Décsi, Bogdán, Balogh, Bogdándi, Almási, Dobai, Marcin, Német, Kedves, Székely, Erdei, Gáli, Szabó, Zay, Elekes, Petkes, Ölvedi, Boda, Püsök. Kisdobán Tunyogi József segített: Tunyogi, Ladányi, Szatmári, Végh, Simái, Csapó a leggyakoribb, a Kiss, Szabó, Nagy, Ardai, Kun, Boros, Mihály, Lőrinc, Incze, Elekes neveket is viselik. A felsorolásnak bizonyos jelentősége van ma is mind a két faluban, ami tükröződik a kiharcolt templomi ülésrendben is.

Nagydobán például külön padja van a szószék alatt Mezei Imrének. A hölgyeknél a Mezei, Papp, Csapó stb. családok padja a sorrend, míg a férfiaknál a Papp, Kiss, Csapó stb. padsorok követik egymást. Kisdobán úgyszintén van külön padja a nemes Benkőknek a kurátor mögött. A férfiaknál és a nőknél is a szószék melletti sorban a Tunyogi, Végh, Csapó, átellenben a Kiss, Ladányi, Szatmári családok foglalják el az előkelő helyeket. A Mezei és a Benkő családok a régi armális nemesek maradékai, akiknek nagy számban volt birtokuk valamelyik Dobán.

Kisdoba és Nagydoba
Kisdoba és Nagydoba A két Doba közül Nagydoba a kisebb. Köztük évszázadokig tartó versengés folyt, amely mára mérséklődött, eltűnt és csak egymás megítélésében lelhető fel a múlt emléke.

Kisdobai templomi ülésrend

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.