Lakodalmi szokások Bogdándon

Népszokás

A lakodalom, mint népszokás, Bogdándon is él, bár általában, a szilágysági falvakra jellemzően szegény ünnep volt a lakodalom. Ettől függetlenül megvolt a maga varázsa és egyedisége, hisz ez volt az egyedüli alkalom a nép megnyilakozásának. A lakodalom vasárnap reggeltől hétfő reggelig tartott. A századfordulóig csak a jobb módúak rendeztek lakodalmat, a szegények “loptak” maguknak feleséget. Ez a módszer a családalapítás leggyakoribb formája volt, és élt mindaddig, amíg a föld határozta meg a párválasztás szabályait. Manapság már ritkán történik ilyen, de még előfordul. 
Két hivogató legény, egyik a mennyasszony, másik a vőlegény rokonságából, kezükben levélpálcával járta a falut.  A pénteki nap az ajándékozás  napja volt. Mindenki egy tál lisztet, néhány tojást és egy tyúkott ajándékozott.  Ezt követte szombat este a sirató, amit a lányos háznál tartottak, éjfélig. Valószínű, hogy a lánysorból való kiválást siratták. A lakodalom másnap reggel kezdődött, a fő szószólók a vőlegény násznagya és vőfélye volt. A mennyasszony házánál kikérték a leánykendőt és a kakaspálcát. Miután visszamentek a vőlegény házához, a násznagy köszöntőt mondott a házasság Isteni rendeltetéséről. Ezután a mennyasszony búcsúztató következett, ami után a nászmenet elindult a polgármesteri hivatalba majd a templomba. A templom felé tartó lakodalmas sokaságot a jól megszabott menetdalok kísérték. A házasság megkötése után, a templomból kijövet a “Kislány, kislány…” kezdetű népdal volt az első, amit énekeltek és teszik még ma is.
“-   Kislány, kislány, hova tetted lányságod?
- Hova tetted lánykori boldogságod?
- A bogdándi gyöngyvirágos oltár előtt letettem.
- Amíg élek soha fel nem vehetem.
- Kislány, kislány, mit viszel a kosárban?
- Mi van a te szíved alá bezárva?
- Olyan bánat, keserűség, ki sem tudom mondani.
- Nem akar a régi babám szeretni.”
A templomi esküvő után a lakodalmas menet a mennyasszony házához ment, ahol az udvaron a férfiak egy része csűrdöngölőt (szilágysági legényes tánc) jártak.
Lassan a lakodalmas ebéd ideje is közeledett, amit csak délután 4 órakor tálaltak. Az odaérkezés (9 óra körül) óta csak kenyeret és kalácsot kaptak a vendégek, ihattak bort és pálinkát.
Ebéd előtt még volt egy kis előjáték: elővezették az öregasszonyokat, bicegőket, menyasszonyoknak traverszált legényeket s csak legvégén az igazi menyasszonyt.
A vőfélyeknek nagy szerep jutott, ők adták elő a vacsora előtti tréfákat, az étel és ital köszöntőket pálinkaköszöntő, borköszöntő, húsköszöntő húsleveshez, töltöttkáposztához, vendégbíztató.
A vacsorát a menyasszonytánc követte. Az első, aki táncra kérte a menyasszonyt a vőfély volt. Menyasszonytánc közben őrizni kellett a menyasszonyt és a cipőjét, mert sokszor megpróbálták ellopni, persze csak játékból. A táncot éjfélkor a kontyolás szakította meg, ami a menyasszony asszonnyá avatását jelentette. A tánc ezután folytatódott.
Ezek a szokásoknak nagy része a 60-as évek elején fölöslegessé vált, ugyanis csak addig tartották házaknál a lakodalmat, utána már a művelődési otthon adott helyet az ünneplőknek. A köszöntők máig megmaradtak, és erre az időszakra tehető, hogy a lakodalom vasárnapról átkerült szombatra. A menyasszonytánc fennmaradt az 1980-as évek végéig.

Bogdánd
Bogdánd Ez a kis falu a Szilágyságot választja el a Bükkaljától, s a Tövishátnak nevezett kistájnak is itt az északi és nyugati határa.

Lakodalmi szokások Bogdándon

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.