Szilágysági Népviselet

Népviselet

A férfiak ráncos gatyát, vászoninget, posztómellényt, kalapot, melybe árvalányhajat tűztek és csizmát viseltek. A legények szalmakalapján kék szalag futott körbe, s kakastoll díszítette.

A férfiak télen "kozsókot", fehér gubát és sapkát vagy csárdás kalapot viseltek. A lábbelijük télen-nyáron a csizma; bocskort csak szántáskor kötöttek.

A nők rakott szoknyát, vászoninget, fejkendőt, vállkendőt, kötényt (a régi népviseletből származó kötényt nem találtak) és csizmát hordtak. A nők számtalan ráncú, csinos pendelyt, cifrázott mellényt, fekete alapszínű s rózsásszélű rojttal díszített hosszú nyakkendőt viseltek, melyet a derékon úgy kötöttek át, hogy a rojt csaknem lábikráig ért, valamint fekete alapszínű, virágos szélű rojtnélküli fejkendőt, hosszú és széles, szépen ránczolt kötőt, könyökig érő, hullámokba vasalt nagy buggyú, s a könyöknél a karhoz feszült ingujjat.

A lányok öltözete is hasonló volt, csak a nyak- és fejkendő rikító színe ütött el a férjes nők ruházatától.

Hivatkozások

Szilágysági Népviselet

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.