Szilágyperecseni népviselet

Népviselet

Perecsenben a férfiak nyári öltözete magyar csizma, rövid, bő gatya és szalmakalap. Télen a fiatalok flanellel bélelt, sötétszürke nadrágot, fényes, fekete gombokkal sűrűn díszített sötétkék ujjast és kis-kócsag-pávatollas vagy kis rózsabokrétás, magyar pörge kalapot viseltek, az idősebb férfiak pedig szürke gyapjúnadrágot és darócot. Ünnepi felső öltönyük a fehér fürtös guba volt.

A leányok leeresztett hajjal, világoskék, rózsaszínű vagy piros habos kartonruhában jártak, fejükön sárga, vagy fehér "keszkenővel". A ruhaaljat rokolyának is nevezték. Rendes lábbelijük a magas sarkú, csinos „fisléderbőr” csizma volt. A fiatal menyecskék is hasonlóképp öltözködtek, de hajukat kontyba rakták. Téli öltözetük a „parkétszoknya” és fekete prémes „bújbelé” nagy, fényes gombokkal díszítve, jó vastag posztókendő. Ünnepnapokon drága, szőrszövet „rokolyát” öltöttek. Ujjaikat szerették gyűrűkkel telerakni.

A perecseniek nagyon hamar letették a népviseletet, már a 18. században nem volt jellemző a falura.

Hivatkozások

Szilágyperecsen
Szilágyperecsen Szilágyperecseny nagy múltú zöldségtermesztéséről híres.

Szilágyperecseni népviselet

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.