Gáspár Ferenc

1861.06.09 (Szilágysomlyó) - 1923.07.12 (Budapest)

Életpályája

1861. június 9-én született az észak-erdélyi Szilágysomlyón. Nem volt könnyű gyermekkora, hiszen édesanyját fiatalon elvesztette. A kolozsvári unitárius gimnáziumban töltött középiskolai évei után a bécsi egyetemen tanult, ahol orvosi diplomát szerzett.

1886-ban az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének szolgálatába állt. Csaknem két évtizedes hajó orvosi munkája alatt hét évig, mint fregatt-orvos működött, majd kereskedelmi hajókon, több alkalommal bejárta mind az öt világrészt. Eljutott a Földközi-tenger, az Indiai-óceán, az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán magyar ember által ritkán látogatott szigeteire is.

Később Budapesten telepedett le, s 1907. a kereskedelmi minisztériumban volt az állami munkásbiztosító hivatal orvosi referense, majd a Ferenc József kereskedelmi kórház kormánybiztosa. Nagy utazásait s ezeken szerzett észrevételeit díszes és élénk színekben írt munkákban tette közzé. Ezek úgy szép leírásuk, mint népszerűen elbeszélt tudományos tartalmuk miatt koruk igen kedvelt olvasmányai voltak.

1923. július 12-én öngyilkos lett.

 

 

Művei

    * Negyvenezer mérföld vitorlával és gőzzel (Szeged, 1892)
    * Hét év a tengeren (Budapest, 1903)
    * A tengerészet lovagkora (1905)
    * A Föld körül (6 kötet, Budapest, 1906-1908)
    * A fehér ember útja (2 kötet, Budapest, 1912)
    * Tengereken-szigeteken (1913)

Hivatkozások

Források

Szilágysomlyó
Szilágysomlyó Szilágysomlyó a Magura hegység lejtőjén, domborulatainak aljában a Kraszna folyó partján elterülő város.

Gáspár Ferenc

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.