Kémeri Nagy Imre

Kémeri Nagy Imre
1903.03.27 (Bürgezd) - 1942.04.13 (Varsó, Lengyelország)

Életpályája

Kémeri Nagy Imre a ma Romániához tartozó Bürgezden született.

Fiatalon a Székely hadosztályban szolgált, majd 1922-ben Erdélyből Magyarországra szökött, 1925-ben beállt katonának, de egy évvel később leszerelték. Budapesten jogot és bölcsészettudományt tanult.

A Turul Werbőczy Bajtársi Egyesület főlövészmestere volt, 1926 és 1928 között az egyetemi szervezkedések egyik vezetője volt, valamint összekötő volt a Magyar Országos Véderő Egyesület (MOVE) és a Turul Szövetség között. 1928 és 1929 között ismét katonaként szolgált, majd 1932-ben a budapesti egyetemen középiskolai tanári oklevelet szerzett.

Ezt követően alkalmi munkákból élt. 1937 nyarán belépett a Balogh-féle Magyar Nemzetiszocialista Pártba, ahol ifjúsági vezetőként működött. Többször írt szélsőjobboldali lapokba, amelyek miatt számos alkalommal fogházbüntetésre ítélték. 1936-ban katonai alapon kopjás alakulatot szervezett, rendszeresen összeütközéseket provokált a szociáldemokrata ifjúsággal.

1937. novemberében egy debreceni gyűlésen Horthyt kikiáltotta királlyá, ezért rövid időre fogházba került. 1938 és 1939 között a Kárpátalján működött hírhedt Rongyos Gárdának egyik osztagparancsnoka volt, valamint 1939 és 1940 között a finn téli háborúban résztvevő magyar alakulat vezetője is ő volt. Finnországban Mannerheim tábornagy soron kívül századossá léptette elő. Hazatérése után 1940 szeptemberében részt vett az észak-erdélyi bevonulásban. 1942. márciusában a szovjet fronton a partizánokkal vívott harcban megsebesült, a varsói katonai kórházban hunyt el.

Hivatkozások

Források

Bürgezd
Bürgezd híres volt cseresznyéjéről, amivel korábban a bánffyhunyadi piacra is eljutottak vele. Helyi hagyományai vannak a népi bortárolásnak. Erről tanúskodnak a Doma-hegy homokfalába eredeti módon bevésett lyukpincék.

Kémeri Nagy Imre

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.