Zilahi Kiss Károly

Életpályája

Zilahi Kiss Károly ügyvéd és Kállay Charitás, (özv. Beke Sámuelné) fia Zilahon született. Igen gyenge, koraszülött és születése percétől kezdve mindig beteges volt. Már három éves korában jól tudott olvasni, írni.

Károly a szabadságharc idején, mint tíz éves gyermek, határtalanul érdeklődött a politika és a csaták iránt. A kolozsvári kollégiumból érettségi vizsgálata után  1856 nyarán Zilahra jött.

1857 őszén került Pestre, közben Grafenbergben üdül, azután ismét Zilahon, majd Kolozsváron megy. Pestre megy, innenaz ifjúság hazafias mozgalmában való részvétele miatt kitiltják.

1861-ben Bécsben, Zilahon, majd 1862-ben ismét Pestre költözött. Tüdőbaja miatt Nizzába megy tíz hétre. Hányatott, családi bajokkal is küzdő élete pályályán folytonosan szorgalmasan irogatott. Tudósításokat írt a kolozsvári Hetilapnak. Írt elbeszéléseket, költeményeket, de a kritikára, széptanra volt születve. Éles , beható ész, erős logika, bátor föllépés jellemezte.

Irodalomtörténetünkben nincs példa rá, hogy valaki 25 éves korában szélesebb körű olvasottsággal, érettebb ítélettel és elevenebb stílusban írt volna. Magánszorgalomból megtanult németül, a latin és görög nyelveken kívül olaszul és franciául.

Zilah
Zilah A Meszes lábánál elterülő Zilah már a honfoglalás idején lakott település volt. 1241-ben a tatárok feldúlták, felégették hogy a legenda szerint csak egy tyúkól maradt meg a városból.

Zilahi Kiss Károly

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.