Szilágycseh (Cehu Silvaniei)

Szilágycseh (Cehu Silvaniei)

A város a Szilágy patak völgyében fekszik, 30 kilométerre Zilahtól, Tövishát központja.

 A vármegye/megye északkeleti részének legjelentősebb helysége. A település Tövishát központja, története szorosan összefonódott a város fölötti magaslaton épült Cseh várával, melyet 1319-ben említettek először az oklevelek.

Története

A város neve két részből tevődik össze: a cseh utónév az itt megtelepedett cseh vagy morva telepesekre utal, a Szilágy előtag a Szilágy-patak mellékét jelöli, amely a település nyugati szélén folyik.

Szilágycseh főbb birtokos családjai a XV. század folyamán a kusalyi Jakcsok és a bélteki Drágffyak voltak, mely utóbbiaknak később sikerült megszerezniük a teljes uradalmat.

A város műemléktemploma 1519-ben épült, mint kápolna. Építtetői a Drágffyak és a Jakcsok voltak, címereik megtalálhatók a templomban: a Drágffy családé hold és nyíl, a két oldalán egy-egy hatágú csillaggal, a Jakcsoké pedig egy koronából kinövő mancspár.

A templom nyugati homlokzatán az 1614-ben épített torony emelkedik, melynek barokkos bádogsisakja 1869-ből való, addig fiatornyos sisak fedte.

Szilágycseh római katolikus temploma 1865-ben épült.

A város román lakosságát a XVIII. század első felében említették először. Napjainkban is látható templomuk 1935-1940 között épült a főtér nyugati oldalán. Az épületet 1948-tól, a görög katolikus vallás betiltása óta, az ortodox felekezet használja.

A második világháborúig a településen jelentős zsidó közösség is élt, akik díszes templomot építettek maguknak, melyet az 1960-as évek elején lebontottak.

A településen 2004-ben már harmadszor rendezik meg a Zsibai Tábor elnevezésű rendezvénysorozatot, ahol többek között szilágysági és kalotaszegi néptáncokat tanulhatnak az érdeklődők.

Hivatkozások

Épített örökség

Szilágycsehi Bornemissza-udvarház romja
Szilágycsehi Bornemissza-udvarház romja A ma álló Bornemissza-udvarház romja kétszintes és U alaprajzú.
Szilágycseh református temploma
Szilágycseh református temploma A templomot és az egyházat az 1601-ben lezajlott goroszlói csata alkalmából feldúlják, ekkor a templom leégett, de a régi stílusban építették újra 1604-ben.
Szilágycseh római katolikus temploma
Középkori történelmének hiteles tanúja a középkori templom, amely a város közepén áll, ma református templom. A lakosság 1530-ig áttért a református hitre a templommal együtt.

Népi kultúra

Szilágycseh (Cehu Silvaniei)

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.