Szilágysomlyó (Şimleu Silvaniei)

Szilágysomlyó (Şimleu Silvaniei)

Szilágysomlyó a Magura hegység lejtőjén, domborulatainak aljában a Kraszna folyó partján elterülő város.

A Magura legmagasabb pontja 596 méter magas. A természettől ritka szépséggel megáldott település, amely a Báthori fejedelmeket adta: Partium szerves része, a környék kulturális központja, a Szilágyiak városa (Szilágyi Erzsébet, Mátyás király anyja).

Zilahtól 25 km-re északnyugatra fekszik, Bükk, Pusztacsehi és Somlyócsehi tartozik hozzá. A helységet kettészeli a Kraszna folyó.

Etimológiája

Neve szláv eredetű; a szótő, šuma “zaj”, illetve egyes szláv nyelvekben “erdő”.
P. Szathmári Károly azt írja: «A somló lassan omladozó hegyet jelent hazánkban mindenütt».

Története

Területén ókorból származó Szilágysomlyói kincs néven ismert leletegyüttest találtak. 1251-ben Vathasomlyova néven említik először.

A Báthory család ősi fészke (1351 óta), ősi váruk, Somlyóvár a Magura-hegyen állott. A várat Miklós erdélyi vajda építtette a 14. század elején, melyről 1319-ben tesznek először említést.

A városban épített várkastély elkészültével ezt a várat elhagyták, azóta romos állapotban van. A Báthory-kastély 1592-ben épült. 1600-ban Basta ostrommal foglalta el Báthory Zsigmondtól. 1703-ban a kurucok foglalták el. Kerítőfala romos, de az emeletes épület épen áll.

A közepén román függetlenségi emlékmű áll. 1910-ben 6885 lakosából 6030 magyar, 759 pedig román volt. A trianoni békeszerződésig és 1940-1944-ben Szilágy vármegye szilágysomlyói járásának székhelye volt. 1992-ben társközségeivel együtt 17 642 lakosából, 11 472 román, 4894 magyar, 1177 roma és 24 német volt.

Hivatkozások

Források

Wikipedia.org

Épített örökség

Somlyóvár-rom a Magura-hegyen
Szilágysomlyói Báthory-kastély
Szilágysomlyói Báthory-kastély A Báthory-kastély 1592-ben épült. 1600-ban Basta ostrommal foglalta el Báthory Zsigmondtól.
Szilágysomlyó katolikus temploma
Szilágysomlyó katolikus temploma
Szilágysomlyó református temploma
Szilágysomlyó református temploma Az ősi hit melletti kiállás Szilágysomlyó völgyében tört meg legkésőbb. Drágfi Gáspár védnöksége alatt megindult a városban is a reformáció.

Kiállítások, emlékházak

Szilágysomlyó Holocaust emlékmúzeum
Szilágysomlyó Holocaust emlékmúzeum Szilágysomlyón a második világháború előtt minden negyedik lakos zsidó volt.

Személyiségek

Gáspár Ferenc
Hary Béla

Népi kultúra

Szilágysomlyó (Şimleu Silvaniei)

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.