Zoványfürdő (Zăuan-Băi)

Zoványfürdő (Zăuan-Băi)

Zoványtól ÉNy-ra, mintegy félórányi járásra, a Gyöngyöskereki patakot kísérő agyagos dombok alkotta Hegymege határrészben találhatók azok a gyógyító erejű források, amelyek a vidék fürdőéletének alapját a múltban megvetették.

Ipptól 2km-re fekszik Zoványfürdő. A fürdőt szinte kizárólag szlovákok lakják, a szlovák iskola azonban néhány éve szűnt meg.

A falu keletkezése a XVII. század elejére tehető. A fürdő vizét főleg köszvény, női bajok, fekély, csonttörések gyógyítására használták.

Története

A fürdőn két kút működött, ahonnan a vizet csatornákon az üstökhöz vezették. Az üstben a vizet felmelegítették, majd kádakba öntötték. A fürdő gyógyvize a kénes-kálciumos-timsós vizek csoportjába tartozik, rendkívül ritka az országban. A 60-as években végzett vegyelemzés a gyógyításra való alkalmasságát is meghatározta. Ezek szerint a szulfátos (keserű) vizek a májra hatnak, fokozzák az epeképződést és -kiürítést. A magas töménységűeket egyszerű hashajtóként, a hígabbakat a bélfal hurutos állapotainak kezelésére, puffadások megszüntetésére is használhatják. De eredménnyel alkalmazható mozgásszervi (ízületi gyulladás, kopás), női bajok és ízületi betegségek (csúz, köszvény) kezelésében is.
Zoványfürdő timsós-kénes vizeiből jelentős készletek vannak. Itt az idő, hogy a természetnek e kincse hosszú szünet után ismét a közhasznot szolgálja.

Zoványfürdő (Zăuan-Băi)

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.