Kraszna

Kraszna mentéhez az ősi Kraszna vármegye keleti részén haladó Kraszna folyó termékeny lapályán és mellékpatakjainak (Kolicka, Martóca) felső völgyei­ben meghúzódó magyar falvak (Krasznarécse, Magyar kecel, Ráton) tartoznak.

Kraszna mentéhez számítjuk a folyó Szilágysomlyó és Sarmaság közötti sza­kaszának településeit (Somlyóújlak, Selymesilosva, Szilágylompért) és a katoli­kus lakosságú Kárásztelket is. A folyó jobb partján emelkedő Magura aljában fek­szik a 17 000 lakosú kisváros, Szilágysomlyó - az ősi Vata nemzetség birtoka, Bá­thory István erdélyi fejedelem és lengyel király szülővárosa - és Kraszna népes, magyar nagyközség, hajdan mezőváros, országos hírű állatvásáraival.

A Kraszna termékeny völgysíkján helyezkedik el a zöldségtermesztéséről (hagyma) messze földön híres falucsoport (Perecsen, Varsolc, Kraszna). A Krasz­na mente elsősorban jellegzetes viseletével (zsinóros, pitykés lábli, a nők több rendbeli szoknyaviselete, láblisujj, daróc) különül el a környező területektől. Népi építészetének jellegzetes alkotásai az ún. venyigés pincék (Kraszna), Krasznarécse, Magyarkecel monumentális haranglábai, valamint Kraszna négy fia­tornyos-árkádos-kazettás református temploma.

A régióhoz tartozó települések

Szilágysomlyó
Szilágysomlyó Szilágysomlyó a Magura hegység lejtőjén, domborulatainak aljában a Kraszna folyó partján elterülő város.
Egrespatak
Egrespatak A falu első írásos említése 1361-ből származik. Zilahoz tartozott 1494-ben.
Kárásztelek
Kárásztelek Kárásztelek a Szilágyság egyedüli olyan települése, amelynek lakossága katolikus vallását mindmáig megőrizte.
Kraszna
Kraszna Kraszna a több irányból (Zilah, Csúcsa, Szilágysomlyó, Nagyfalu) érkező utak metszéspontjában folyó árterületét balról szegélyező teraszon települt.
Krasznahorvát
Krasznahorvát A Zilahtól délnyugatra fekvő Krasznahorvát vegyes lakosságú település.
Krasznarécse
Récse ma a fő közlekedési utaktól elzárt, eldugott települése a Szilágyságnak.
Magyarkecel
Magyarkecel Magyarkecel Zilahtól Ny-DNy-ra, a 868 m magas Terbetéből eredő Kólicka-patak völgyében települt vegyes lakosságú község.
Ráton
Ráton Ráton a Szilágynagyfalu és Kraszna között húzódó Hosszúaszói völgyben fekvő kisközség.
Sarmaság
Sarmaság Sarmaság a Kraszna mente egyik nagy települése, a Nagykároly-Zsibó vasútvonal mentén, 6,5 km hosszú félkörívben, a Kraszna és a Zílah-patak találkozásánál fekszik.
Selymesilosva
Selymesilosva Szilágysomlyótól északra, Somlyógyőrtelek, Szilágylompért és Szilágybadacsony közt fekvő település.
Somlyóújlak
Somlyóújlak E kis népességű falu Árpád-kori műemléktemplomáról ismert.
Szilágylompért
Szilágylompért A lompértiak büszkék arra, hogy Ady Endre sokszor megfordult gyermekkorában falujukban.
Szilágyperecsen
Szilágyperecsen Szilágyperecseny nagy múltú zöldségtermesztéséről híres.
Varsolc
Varsolc Varsolc a Nagyváradot Zilahhal összekötő forgalmas út mentén, a Kraszna teraszokkal kísért termékeny völgysíkján fekszik.

Kraszna

Az adatok feltöltése folyamatban...

Szöveg kiegészítése

Ha a kiegészítené a szöveget, vagy hibát, hiányosságot talált benne, kérjük írja az alábbi mezőbe a módosításait, melyeket ellenőrzés után megjelentetjük az oldalon.

Kép hozzáadása

Ha képet szeretne feltölteni, kérjük válassza ki a feltöltendő fájlt.